Poznajmy się od kuchni - Polędwiczki w roli głównej

09:35

Dziś dosyć tradycyjne danie obiadowe. Spotkał mnie smaczek na polędwiczkę, także do dzieła!


Składniki:
- surowa polędwica,
- cebula,
- koperek,
- olej rzepakowy,
- suszone, siekane warzywa,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- bułka tarta.

Pokrój polędwiczkę na plastry grubości ok 5 cm. 


Rozbij kawałki.


Zrób marynatę na bazie trzech łyżek oleju, dwóch łyżeczek siekanego kopru, cebuli, suszonych warzyw, soli o pieprzu.
Marnuj mięso minimum godzinę.


Przygotuj surówkę z marchwi i buraczki zasmażane.

Marchew zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu/syropu z agawy.

Buraczki ugotuj (ok 1 godz.), zetrzyj na grubych oczkach i duś na patelni około 10 min. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz łyżką miodu/syropu z agawy. Dodaj łyżkę śmietany 18% uprzednio ją 'hartując'.

Marynowaną polędwiczkę wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i obsmaż szybko z dwóch stron w celu zamknięcia porów mięsa, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.


Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, podlej je odrobiną wody, dorzuć ziele i liść, piecz przez 15 min.
Sos, który wydzieli się podczas pieczenia można zagęścić bułka tartą lub (mniej zdrowa wersja) mąką.



Prosty powrót do domowych smaków :)

You Might Also Like

0 komentarze

Klikaj dla potrzebujących:

Subscribe