Poznajmy się od kuchni - Polędwiczki w roli głównej
09:35
Dziś dosyć tradycyjne danie obiadowe. Spotkał mnie smaczek na polędwiczkę, także do dzieła!
Składniki:
- surowa polędwica,
- cebula,
- koperek,
- olej rzepakowy,
- suszone, siekane warzywa,
- sól,
- pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- bułka tarta.
Pokrój polędwiczkę na plastry grubości ok 5 cm.
Rozbij kawałki.
Zrób marynatę na bazie trzech łyżek oleju, dwóch łyżeczek siekanego kopru, cebuli, suszonych warzyw, soli o pieprzu.
Marnuj mięso minimum godzinę.
Przygotuj surówkę z marchwi i buraczki zasmażane.
Marchew zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu/syropu z agawy.
Buraczki ugotuj (ok 1 godz.), zetrzyj na grubych oczkach i duś na patelni około 10 min. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz łyżką miodu/syropu z agawy. Dodaj łyżkę śmietany 18% uprzednio ją 'hartując'.
Marynowaną polędwiczkę wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i obsmaż szybko z dwóch stron w celu zamknięcia porów mięsa, dzięki czemu będzie bardziej soczyste.
Sos, który wydzieli się podczas pieczenia można zagęścić bułka tartą lub (mniej zdrowa wersja) mąką.
Prosty powrót do domowych smaków :)
0 komentarze