Poznajmy się od kuchni - Pstrąg pieczony w towarzystwie warzyw
12:34Nic prostszego i zdrowszego od dania jakim jest pieczona rybka z warzywami na parze bądź z wody.
"Chcesz mieć piękne włosy i paznokcie - jedz brokuły" - usłyszałam w popularnym programie "Wiem co jem" i pobiegłam do kuchni.
Jak wiadomo rybka też jest sprzymierzeńcem naszej urody, pstrąg jako jedna z ryb słodkowodnych dostarcza nam kwasów omega-3, bogata jest też w cenne dla naszego organizmu, łatwo przyswajalne białko. Zawiera witaminy B, D, A, E (zbawienna dla naszej cery) - w połączeniu z kwasami omega-3 pozwala odmłodzić skórę.
Postanowiłam połączyć zalety tych produktów łącząc to także z fasolą szparagową, która jest źródłem błonnika, witaminy A oraz kwasu foliowego .
Czego chcieć więcej. Zjedzony raz w tygodniu pstrąg z warzywami pozwala nam zapewnić organizmowi solidną dawkę witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Do dzieła!
Porcja dla dwóch osób:
2 x pstrąg świeży
kilka kawałeczków masła (opcjonalnie z odrobiną czosnku)
pół cytryny
garść natki pietruszki
tymianek bądź zioła prowansalskie
sól
pieprz
Płuczę ryby pod strumieniem zimnej wody, odcinam rybce jej "końce" gdyż nie lubię gdy "patrzy" na mnie z talerza - to wszystko tak dla zachowania estetyki, posypuję przyprawami wymienionymi wyżej i polewam sokiem z cytryny. Tak przygotowana rybę pozostawiam na godzinę/dwie, aby przesiąkła smakiem.
Do wnętrza ryby nakładam natkę pietruszki, pokrojone masełko i polewam to znów sokiem z cytryny (to pozwala pozbyć się często przykrego, bagiennego zapachu). Zawijam rybki w folię aluminiową tak by wewnętrzna jej strona była błyszcząca (zachowuje dłużej ciepło) i można było zawinąć jej rogi jak w cukierku :).
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
ograniczam jej ilość i posiłkach. Nie potrafię odmówić sobie jej całkowicie.
Smacznego!
0 komentarze