Naleśniki a'la pancakes
15:59
U nas w warunkach domowych naleśniki powstają bardzo spontanicznie i... często :-) dlatego też dzielę się dziś z Wami kolejną dawką smakołyków z naszej kuchni. Tym razem naleśniki a'la pancakes czyli z tradycyjnego polskiego, krowiego mleka, masła i mąki z dużą ilością masła orzechowego, syropu klonowego oraz bakaliami w postaci pistacji, orzechów nerkowca, suszonej żurawiny, rodzynek i orzechów włoskich.
Jedliśmy je wczoraj, ale patrząc na fotografie ponownie cieknie mi ślinka i mam na nie smak :-).
Łącząc moją pasję fotograficzną i chęć do serwowania rodzinie smacznych posiłków prezentuje wam dawkę smaku w postaci niniejszego posta. Zapraszam!
Przepis? Bardzo proszę.
Około 15 naleśniczków.
- dwie szklanki mleka
- 75 g roztopionego masła,
- dwa jajka
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- cukier trzcinowy wg uznania
- szczypta soli.
Wszystko zmiksować na wysokich obrotach, smażyć na średnim natężeniu i na suchej patelni z obu stron po minucie.
Smacznego! :-)
3 komentarze
o mniam,ale bym zjadła! tak o 2 w nocyy haha:D
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie, ostatnio co weekend robię🙂
OdpowiedzUsuń