Ciasto Malinowa chmurka / Przepis

11:48

Tym razem pojawia się post w wersji kulinarnej. W pewnym momencie królujące na naszym stole domowe, słodkie wypieki zastąpiła pizza i inne słone posiłki z piekarnika, niemniej jednak nie ma nic lepszego jak świeżutkie ciasto do kawy z jesiennym pejzażem w tle. Dlatego też co jakiś czas znów przewijać się będą tutaj może kuchenne wyczyny :-).



Składniki na ciasto:
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka
cukier wanilinowy
150 g mąki pszennej 
100 g masła

Składniki na bezę:
3 białka (pozostałe z jajek wykorzystanych do ciasta)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do posypania płatki migdałowe


Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
1/2 litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2x śmietan fix

Składniki na warstwę malinową:
500 g malin
3 malinowe galaretki


Wykonanie ciasta:
Siekam nożem masło łącząc go z mąką i proszkiem do pieczenia, żółtka roztrzepuję z cukrem i dodaję do mąki z tłuszczem.
Ciasto wyrabiam krótko, ale bardzo energicznie kształtuję w kulę i chłodzę około godziny w lodówce, po wyciągnięciu wałkuję na maksymalną grubość 1 cm.
Piekę około 40 min w 180 stopniach.

Wykonanie bezy:
Białka miksuję na sztywno na wysokich obrotach, następnie stopniowo dodaję łyżką biały, drobny cukier, pod koniec dosypuję mąkę ziemniaczaną. Masa musi być błyszcząca. Bezę wykłada na blachę pokrytą papierem do pieczenia i posypuję płatkami migdałowymi.

Piekę godzinę w 140 stopniach, aż do wyschnięcia i uzyskania chrupkości. 

Ciasto i bezę można upiec wcześniej, ja robię to wieczorem, tak by rano następnego dnia zająć się przyrządzeniem świeżutkiego kremu.

Wykonanie warstwy malinowej:
Trzy galaretki rozpuszczam w 1200 ml wody, czekam aż lekko stężeją. Maliny układam na cieście i wylewam na nie galaretkę. Gdy warstwa zastygnie, nakładam świeżo 

Wykonanie kremu:
Śmietankę miksuję do gęstości, dodaję serek dalej miksując, pod koniec wsypuję mix do śmietany.


Świeżutki krem wykładam na galaretkę, na to układam bezę i chłodzę co najmniej godzinę.

Deser najlepszy jest gdy ciasto skruszeje.

Malinowa chmurka to pyszne, chłodzące i efektowne ciasto, warto wykonać je w letni upalny dzień, w sezonie malinowym, bądź później z malin mrożonych.


Smacznego!!!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. wygląda bardzo apetycznie

    Zapraszam do siebie w wolnej chwili,
    Miłego dnia, Bambi Boho xx

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj!

    Dziękuję Ci za wpisy.
    Wkrótce Google+ przestanie istnieć. Jeśli chcesz mieć ze mną jeszcze kontakt, byłoby mi bardzo miło.
    Podeślij mi link do siebie, a ja zapraszam Cię do zapisu na newsletter, za pośrednictwem, którego bym się z Tobą komunikował.

    https://patryktarachon.pl/NEWSLETTER/

    OdpowiedzUsuń

Subscribe